[Leopold]
[Leopold]
[Lotti]
[Magyar]
[Angol]

Tündér Kennel

Vadászgörény Tenyészet

A kennel megalapításának célja a felelős tenyésztői gyakorlat bemutatása, példamutatás a vadászgörény tenyésztőknek, házikedvenc vadászgörény tenyésztése, és a tenyésztés magas szinten tartása. A tenyésztés számunkra (és egyébként) nem a pénzkeresés eszköze, hanem egy nagyon költséges hobbi. Ha pedig hobbi, akkor igyekszünk a lehető legjobban csinálni.

A Kennel céljai:

  • Felelős tenyésztés gyakorlatának bemutatása
  • A vadászgörények genetikai állományának minőségjavítása, minőségi egyedek produkálása
  • A nem megfelelő génállományú egyedek tenyésztésének megakadályozása
  • A megfelelő tenyésztési gyakorlat bemutatása, alkalmazása
  • Házikedvencek tenyésztése, nevelése
  • Külföldi minőségi vérvonalak importálása
  • Vadászgörényekkel kapcsolatos tájékoztatás

Leírás

Évek óta probléma, hogy a magukat tenyésztőknek nevező szaporítók kontrollálatlan körülmények között szaporítják, árulják a vadászgörényeket, gyakran a leendő gazdik megfelelő tájékoztatása nélkül. A vadászgörény-tartás, tenyésztés csak mostanában kezd rendszereződni, a Magyar Vadászgörény Klub megalakulásával, a törzskönyvezés megkezdésével, a tenyészszemlék megrendezésével. A folyamat eredménye a felelősen tevékenykedő, hivatalosan is elismert tenyészetek kialakulása. Ennek a haladásnak az elősegítését céloztuk meg.

Célunk, hogy a felelős tenyésztés módszereit alkalmazva minőségi egyedeket produkáljunk, és ebben példát mutassunk másoknak, bátorítsunk más tenyésztőket, hogy hasonló színvonalú tenyésztést folytassanak.

Folyamatosan igyekszünk továbbképezni magunkat, hogy minél több olyan ismeretre tegyünk szert, mely a tenyésztés során hasznos lehet. E törekvéseinket segíti a kapcsolattartás tapasztalt külföldi tenyésztőkkel, külföldi szakirodalom figyelemmel követése, állattenyésztéssel kapcsolatos előadások szervezése, tartása és látogatása.

Magántenyésztőtől való vásárlás esetén a tenyésztő fontos információkkal, hasznos tanácsokkal szolgálhat vadászgörények tartásával kapcsolatosan. Kiemelten fontosnak tartjuk a leendő gazdik vadászgörénytartásra való felkészítését, a kölykök megvásárlása és elvitele után is állunk az újdonsült gazdik rendelkezésére, személyesen, telefonon, vagy e-mailben, bármilyen problémájuk, kérdésük adódik. Lehetőséget adunk a kölykök anyjának megtekintésére, gyakran az apa is megtekinthető (honlapunkon részletes tájékoztatást adunk a szülőkről). Ez alapján következtetni lehet a vásárolt kölyök viselkedésére, felépítésére, méretére.

Tenyésztés

A tenyésztés során az összes, Magyar Vadászgörény Klub által megfogalmazott tenyésztési ajánlást betartjuk, valamint a minőségi tenyésztés érdekében további szabályok megfogalmazását éreztük szükségesnek. A kennel célja a megfelelő vadászgörény házikedvencek tenyésztése. Ennek megfelelően a nálunk vásárolható vadászgörények gondosan kiválasztott szülőktől származnak, kézhez szoktatottak, megfelelően tápláltak, chippel ellátottak, és ivartalanítási szerződéssel együtt kaphatóak. Mivel nagyon sokan csak házikedvencet szeretnének, és nem kívánják az adott egyedet továbbtenyészteni, így számukra nem jelent gondot ezen szerződés aláírása, a megfelelő minőségi egyedekért cserébe. Természetesen tenyészállatok is vásárolhatók nálunk, amennyiben a vevő erre való alkalmasságát bizonyítja.

Vadászgörény szezon

Mivel a vadászgörények szaporodása fényviszonyok változásához kötött, így a vadászgörények pároztatása a napok hosszabbodásának hatására lehetséges. Ez a hímekre és a nőstényekre is igaz. Ezen okokból csak késő tavasztól kora őszig vásárolhatók nálunk kölykök. Nem támogatjuk a szaporodási ciklus mesterséges szabályozását.

Ivartalanítás

Nem támogatjuk a vadászgörények ivartalanítását 7 hónapos koruk előtt. A vadászgörények fejlődése hormonfüggő, ahhoz, hogy a másodlagos nemi jellegek kifejlődjenek, hagyni kell, hogy a hormonok kifejtsék hatásukat.

A házikedvenc vadászgörény megvásárlása esetén a vevők egy szerződést írnak alá, melyben kijelentik, hogy az egyedet nem fogják pároztatni, ivartalanítását a megszabott időben egy megfelelően képzett szakemberrel elvégeztetik. Felnőtt vadászgörény csak ivartalanítva, a műtétből való felépülés után kerülhet új otthonába.

Oltások

A vadászgörények elvitele legkorábban 8 hetes korban lehetséges, féreghajtva, chipezve, első oltás beadása után. Amennyiben a vadászgörény később talál gazdára, a Tündér Kennel által ajánlott protokoll szerint kapják a kölykök az oltásokat.

Kiválasztás

A szülőkről és a kölykökről készült fényképek megtekinthetők honlapunkon (http://www.tunderkennel.hu), és előzetes egyeztetés alapján személyesen. Elvárjuk, hogy a leendő gazdi a kölyök elvitele előtt legalább egy alkalommal látogasson el tenyészetünkbe, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy az illető valóban felkészült a felelős állattartásra, hogy elkerüljük a felkészületlenségből adódó esetleges problémákat. Javasoljuk és előnyben részesítjük, ha a gazdival több alkalommal is találkozhatunk. Vadászgörényt nem postázunk, így eladásuk csak személyesen nálunk lehetséges.

Vásárlás, áraink

Meg nem született kölykökre nem veszünk fel előjegyzést, és nem fogadunk el foglalót. A foglaló kifizetése a kölyök kiválasztása után esedékes, ennek összege minimum 5000 Ft kölykönként.

A kölykök ára a vérvonaltól, származástól függ, valamint attól, hogy a kölyök házikedvenc, vagy tenyészállat kategóriában kerül-e eladásra. A tenyészállatok ára magasabb, mint a házikedvenceké. Részletes információk a honlapunkon (http://www.tunderkennel.hu) olvashatók.

Eladási szerződés

Vásárláskor minden vásárlóval egy eladási szerződést kötünk. Ez a szerződés megállapodás a leendő gazdi, és a tenyésztő között. A szerződés aláírásával a vásárló vállalja, hogy megfelelően gondoskodik a vadászgörény testi-lelki szükségleteiről, megfelelően táplálja, gondoskodik az egészségügyi ellátásáról, nem adja tovább más részére, nem tenyészti tovább, és a megadott határidőn belül ivartalanítja.

Kölykeink egészségi garanciával rendelkeznek.

Tündér Kennel
http://www.tunderkennel.hu

Gasparin Balázs
gaba@tunderkennel.hu
70/50-000-60